Publikováno

Zdravý a chutný jam čínský

(z přednášky v Praze, 2016)

Jam čínský je výborná léčivá rostlina a jeho oddenek chutná zelenina.

Chutné a zdravé jídlo s jamem čínským!
Recepty pro zlepšení zdraví – harmonizaci trávení a posílení ledvin:

Jam čínský jako PŘÍLOHA:

Ingredience:

  • 50 – 60 g sušeného oddenku jamu číského – nalámat na menší kousky
  • 10 – 15 g kustovnice čínské (Gouqi – Lycium chinense)
  • 100 g rýže (nejlépe jasmínová)
  • 1 litr studené vody

Příprava:
Jam namočíme min. 4 – 5 hodin do studené vody (nejlépe přes noc).
Rýži, jam i kustovnici předem opláchneme ve studené vodě.
Kustovnici namočíme krátce před vařením.

Vaření:
Rýži a jam dáme do hrnce a zalijeme 1 litrem studené vody.
Jakmile začne voda vřít, přidáme scezenou kustovnici a promícháme.
Od bodu varu vaříme 10 minut, poté oheň zmírníme a vaříme dalších cca 10 minut.
Jakmile se voda odpaří, hrnec přiklopíme, odstavíme a necháme dojít.


Jam čínský jako HLAVNÍ JÍDLO: sojové maso se zeleninou

Ingredience:

  • 50 – 60 g sušeného oddenku jamu číského – nalámat na menší kousky
  • 1 větší mrkev nakrájet na tenké plátky
  • 3 ks houby šitake (houževnatec jedlý neboli XIANGGU)
  • 80 g sojových kostek či nudliček
  • 300 g mražené zeleniny
  • 3 tenké plátky čerstvého zázvoru
  • polovina usušené kůry z mandarinky rozlomená na větší kusy (nutno dobře opláchnout před oloupáním a sušením kůry, čím je usušená kůra starší, tím má lepší účinky, nutno nasušit předem)
  • pórek (nakrájet na cca 4 mm silná kolečka) nebo cibule (nakrájet na kostičky)
  • 6 polévkových lžic oleje na smažení
  • sůl
  • studená voda

Příprava:
Jam, houbu šitake a sojové maso namočíme přes noc ve studené vodě. Jam a houbu šitake opláchneme.
Mandarinkovou kůru namočíme na 10 minut do studené vody.
Mraženou zeleninu zalijeme vřící vodou, necháme 5 minut a slejeme.
Houbu šitake vymačkáme a nakrájíme na kousky. Sojové maso vymačkáme a dle potřeby pokrájíme.

Vaření:
V prvním hrnci rozpálíme 5 lžic oleje, přidáme mrkev a osmahneme do změknutí. Mrkev vyndáme do misky.
Na oleji dále osmahneme pórek či cibuli se zázvorem. Dále přidáme sojové maso a osmahneme 30 sekund. Trochu podlijeme vodou, přidáme mandarinkovou kůru a trochu osolíme. Vaříme 5 minut a odstavíme.

V druhém hrnci rozpálíme 1 lžíci oleje, osmahneme pórek či cibuli a přidáme oddenek jamu čínského a osmahneme 2 minuty. Přidáme mraženou zeleninu, vaříme 3 minuty. Poté podlijeme trochou studené vody, osolíme a dusíme 5 minut.
Přidáme osmahlou mrkev a směs z prvního hrnce a vaříme 3 minuty. Podle potřeby dolít vodou. Nakonec vyjmeme mandarinkovou kůru.
Podáváme s rýží či s brambory.


Podrobnosti:

Shan Yao: Dioscorea opposita, jam čínský
Jedná se o sušený oddenek.

Použití z  hlediska TČM v Číně:
1. Podporuje činnost sleziny a žaludku, účinné při anorexii
2. Posiluje ledviny a plíce
3. Příznivě působí na tvorbu spermií
4. Při chronickém průjmu z důvodu oslabení sleziny
5. Při prázdnotě plic (astma, kašel)
6. Při častém močení z důvodu prázdnoty ledvin
7. Při cukrovce
8. Obsahuje sapogenin, známé přírodní afrodiziakum. Sapogenin funguje také jako přírodní mýdlo (je též obsažen v Yucce shidigera), a tak čistí střevní sliznici od usazenin a tím podstatně zlepšuje přechod přijatých živin do krevního oběhu. Snižuje také zásadním způsobem riziko tvorby vředů, omezuje nebo eliminuje žlučníkové a slinivkové obtíže tím, že čistí vývody obou orgánů do střeva. Odstraňuje nevhodnou bakteriální flóru. Minimalizuje tvorbu nitrosamínů, hnilobných a kvasných produktů v tlustém střevě. Tím omezuje riziko hemoroidů a rakoviny tlustého střeva. Řeší problém chronické zácpy.
Ve střevě dochází k vazbě mezi sapogeniny a cholesterolem ze stravy, což snižuje riziko aterosklerózy, vazba žlučovými kyselinami snižuje možnost výskytu rakoviny střevního traktu. Terpenový typ saponinu je ze střeva vstřebán do krve, kde na sebe váže cholesterol vytvářený organismem. Aktivně odstraňuje i již usazené cholesterolové plaky ze stěn cév. Protože saponiny snižují povrchové napětí, zamezují virům dostat se do buněk a u bakterií způsobují jejich rozpad.V důsledku toho se zvyšuje odolnost proti oběma typům infekce.

uvařený čerstvý oddenek
sušený oddenek
čerstvý nakrájený kořen