PÁTÝ ELEMENT
doplnky_S2

JAM ČÍNSKÝ je výborná léčivá rostlina a jeho oddenek chutná zelenina.

Zde uvádíme několik receptů pro zlepšení zdraví - HARMONIZACI TRÁVENÍ A POSÍLENÍ LEDVIN:

kořen jamu čínského jako hlavní jídlo
uvařený čerstvý oddenek jamu čínského

Jam čínský jako PŘÍLOHA:

Ingredience:
  • 50 - 60 g sušeného oddenku jamu číského - nalámat na menší kousky
  • 10 - 15 g kustovnice čínské (Gouqi - Lycium chinense)
  • 100 g rýže (nejlépe jasmínová)
  • 1 litr studené vody

  • Příprava:
    Jam namočíme min. 4 - 5 hodin do studené vody (nejlépe přes noc).
    Rýži, jam i kustovnici předem opláchneme ve studené vodě.
    Kustovnici namočíme krátce před vařením.

    Vaření:
    Rýži a jam dáme do hrnce a zalijeme 1 litrem studené vody.
    Jakmile začne voda vřít, přidáme scezenou kustovnici a promícháme.
    Od bodu varu vaříme 10 minut, poté oheň zmírníme a vaříme dalších cca 10 minut.
    Jakmile se voda odpaří, hrnec přiklopíme, odstavíme a necháme dojít.
    Jam čínský jako HLAVNÍ JÍDLO: sojové maso se zeleninou

    Ingredience:
  • 50 - 60 g sušeného oddenku jamu číského - nalámat na menší kousky
  • 1 větší mrkev nakrájet na tenké plátky
  • 3 ks houby šitake (houževnatec jedlý neboli XIANGGU)
  • 80 g sojových kostek či nudliček
  • 300 g mražené zeleniny
  • 3 tenké plátky čerstvého zázvoru
  • polovina usušené kůry z mandarinky rozlomená na větší kusy (nutno dobře opláchnout před oloupáním a sušením kůry, čím je usušená kůra starší, tím má lepší účinky, nutno nasušit předem)
  • pórek (nakrájet na cca 4 mm silná kolečka) nebo cibule (nakrájet na kostičky)
  • 6 polévkových lžic oleje na smažení
  • sůl
  • studená voda

  • Příprava:
    Jam, houbu šitake a sojové maso namočíme přes noc ve studené vodě. Jam a houbu šitake opláchneme.
    Mandarinkovou kůru namočíme na 10 minut do studené vody.
    Mraženou zeleninu zalijeme vřící vodou, necháme 5 minut a slejeme.
    Houbu šitake vymačkáme a nakrájíme na kousky. Sojové maso vymačkáme a dle potřeby pokrájíme.

    Vaření:
    V prvním hrnci rozpálíme 5 lžic oleje, přidáme mrkev a osmahneme do změknutí. Mrkev vyndáme do misky.
    Na oleji dále osmahneme pórek či cibuli se zázvorem. Dále přidáme sojové maso a osmahneme 30 sekund. Trochu podlijeme vodou, přidáme mandarinkovou kůru a trochu osolíme. Vaříme 5 minut a odstavíme.

    V druhém hrnci rozpálíme 1 lžíci oleje, osmahneme pórek či cibuli a přidáme oddenek jamu čínského a osmahneme 2 minuty. Přidáme mraženou zeleninu, vaříme 3 minuty. Poté podlijeme trochou studené vody, osolíme a dusíme 5 minut.
    Přidáme osmahlou mrkev a směs z prvního hrnce a vaříme 3 minuty. Podle potřeby dolít vodou. Nakonec vyjmeme mandarinkovou kůru.
    Podáváme s rýží či s brambory.

    TOPlist

    Pátý Element, s.r.o.   |   Dr. Yingwu WANG - Vyšehradská 1446 / 53 - Praha 2 - 128 00   |   tel.: 222 56 00 32   |   info@patyelement.cz WEBservis: chenandy - http://andy.mysteria.cz